Vrijwilligerswerk

Op deze pagina vind je korte informatie onder de kopjes

 

Definitie van vrijwilligerswerk

De gangbare definitie van vrijwilligerswerk is "werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving". Uit onderzoek van Movisie blijkt echter dat het in de praktijk lastig is om de veelzijdigheid van vrijwilligerswerk in deze definitie te vatten. Daarom heeft Movisie een draaischijf ontwikkeld waaraan men aan de hand van acht onderdelen zelf zijn definitie kan bepalen. 

^Naar boven

Wat is vrijwilligerswerk?

Zoals uit de definitie hierboven blijkt, heeft vrijwilligerswerk een aantal kenmerken:

  1. het is onverplicht;
  2. het is onbetaald;
  3. het is georganiseerd;
  4. het is ten behoeve van anderen en/of de samenleving.

^Naar boven

Waarom vrijwilligerswerk doen?

In Nederland zetten zo'n vijf miljoen mensen zich met regelmaat vrijwillig in voor anderen. Denk maar aan al die mensen die zich in de zorginstellingen bezig houden met de begeleiding van patiënten en bewoners, mensen die het vervoer verzorgen van kinderen naar sportwedstrijden en al diegenen die zich in hun vrije tijd bezighouden met sociale en culturele activiteiten op lokaal niveau.Vrijwilligerswerk is van groot maatschappelijk belang. In Ommen zijn zo’n 5400 mensen actief in allerlei sectoren van onze lokale samenleving. Dat kan zijn bij allerlei organisaties, zoals de sportvereniging, een natuurorganisatie, een buurthuis, de peuterspeelzaal en nog veel meer. Door vrijwilligerswerk is het mogelijk allerlei voorzieningen in stand te houden.

Vrijwilligerswerk is onbetaalbaar goed werk!

Vrijwilligerswerk geeft mensen de kans om zichzelf te ontplooien, ervaring op te doen, andere mensen te ontmoeten, een zinvolle tijdsbesteding te hebben of zich in te zetten voor iets wat men belangrijk vindt. Vrijwilligerswerk kan ook fungeren als opstap naar betaald werk of als stageplek om ervaring op te doen.


Vrijwilligers maken het verschil!

^Naar boven

Wat voor vrijwilliger ben jij?

Om daar achter te komen kun je verschillende tests doen. Zonder uitputtend te willen zijn hier een aantal voorbeelden, maar met wat googelen vind je er ongetwijfeld meer.

  • Persoonlijkheidstest (Vrijwilligerswerk in beeld)

Welk type vrijwilliger ben je? Door deze test weet je binnen twee minuten het antwoord op die vraag en daarmee ook welke soorten vrijwilligerswerk bij jou passen.

  • Ik ben geweldig test (speciaal voor jongeren)

De Ik-ben-geweldig test bestaat uit 24 vragen. Het doel van de test is om aan te geven waar jij geweldig in zou kunnen zijn. In de vacaturebank kun je vervolgens per rubriek op zoek gaan naar jouw ideale Ik-ben-geweldig-klus.

  • Test wat je wilt

Een handige test, waarmee je binnen vijf minuten weet wat voor soort vrijwilligerswerk het beste bij jou past. Aan de hand van een aantal vragen en jouw antwoorden daarop, ontdek je wat voor vrijwilligerswerk jij goed zou kunnen oppakken.

  • Vrijwilligerstest voor de zorg

Wil je als vrijwilliger aan de slag in de zorg, maar weet je niet precies wat je zou willen doen? Denk je dat de zorg niets voor jou is, maar wil je misschien toch verrast worden? De test bestaat uit drie delen, van elk 48 vragen.

^Naar boven

Hoe vind je Vrijwilligerswerk?

Veel organisaties die in en rond Ommen actief met vrijwilligers werken, plaatsen hun vacatures op deze website. Bekijk ze op je gemak. Zodra je iets vindt dat je aanspreekt kun je zelf reageren naar de betreffende organisatie door de contactpersoon te bellen of door op 'Reageer op deze vacature' te klikken en je gegevens via mail naar de organisatie te sturen.

Je kunt ook een vrijwilligersprofiel aanmaken. Dat is makkelijk bij het reageren op een vacature, maar het biedt organisaties ook de mogelijkheid jou te benaderen (via het Vrijwilligerssteunpunt) als zij met je in cantact willen komen. Inschrijven betekent niet, dat u dan automatisch interessante vacatures toegezonden krijgt. Je moet zelf actief in de Vrijwilligers VacatureBank (VVB) zoeken.

Tijdens openingstijden van het Vrijwilligerssteunpunt (gevestigd in het gemeentehuis Ommen) op maandag en donderdag van 8.30 - 12.30 uur kunt u zich ook aanmelden als vrijwilliger. U hoeft dan geen afspraak te maken en kan zich melden bij de balie.
Wij beantwoorden dan uw vragen over het vrijwilligerswerk en bekijken welk vrijwilligerswerk bij u past. Kijk ook eens op deze website bij Informatie ! Hier tref je informatie over vrijwilligerswerk en wet- en regelgeving waar u als vrijwilliger mee te maken krijgt.

^Naar boven

Nieuwste vacatures

Algemeen bestuurslid
Algemeen Bestuurslid met als aandachtsveld dierverzorging. U maakt deel uit van het d... lees verder>>

Fondswerving
Fondswerving / sponsor groep Helpen met fondswerving voor verschillende activiteiten... lees verder>>

Bevolkingsonderzoek hulpverlener (vrijwilliger)
Sta jij klaar om een helpende hand toe te steken? Wat je gaat doen ? Bij een ramp... lees verder>>

Voorlichter nalatenschappen
Vind je het leuk om voor een groep te staan? Voorlichter (vrijwillig) Het ... lees verder>>

Penningmeester/Secretaris
Vacature tekst penningmeester en secretaris Stichting t olde manegepeerd zoekt f... lees verder>>

Samen er even op uit
Voor verschillende mensen zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om af en toe me... lees verder>>

Vrijwilligers palliatieve terminale zorg
Als vrijwilliger van de palliatieve terminale zorg (VPTZ) is het belangrijkste er voo... lees verder>>

PR- & Communicatie coördinator (Landelijk) (Bestuursfunctie, ca. 40 uur per maand)
TAKEN *Is hoofdelijk verantwoordelijk voor beleidsbepaling -uitvoering op het gebi... lees verder>>

Beheerders voor onze meldpunten (Landelijk)
Voor onze meldpunten zoekt Amivedi vaste vrijwilligers. Amivedi werkt vanuit ca. 110... lees verder>>

PR- & Communicatie coördinator (Landelijk) (Bestuursfunctie, ca. 40 uur per maand)
TAKEN *Is hoofdelijk verantwoordelijk voor beleidsbepaling -uitvoering op het gebi... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon