Vrijwilligers in de volgspot

In Ommen en de omliggende buurtschappen zetten honderden vrijwilligers zich in voor de samenleving. Sport, zorg, cultuur, onderwijs, welzijnssector; je komt ze overal tegen. Elk met een eigen verhaal.

Regelmatig portretteert het Vrijwilligerssteunpunt Ommen één van hen. Kent u een vrijwilliger die in het zonnetje gezet mag worden? Jong of oud, pas begonnen of al jaren actief? Alle bijzondere verhalen zijn welkom! Mail ons een toelichting en de gegevens van de persoon in kwestie (vrijwilligerssteunpunt@ommen.nl).

Hieronder de vrijwilliger die deze maand de volgspot op zich gericht weet. Meer vrijwilligers die dit overkwam vindt u hier.

 

Gerrit Westerman: Denken en doen!

Gerrit Westerman is al meer dan 25 jaar actief bij de Lionsclub Ommen-Dalfsen. Namens de Lions is hij ambassadeur van de eerste- en tweede Maatschappelijke Beursvloer Ommen op 2 november a.s. Gerrit is daarnaast actief bij de Repaircafé’s in Dalfsen en Ommen. Hij is voorzitter van de Stichting Lodon (lokale omroep Ommen-Dalfsen-Nieuwleusen) en bestuurslid van de nieuwe omroep Vechtdal Breed.

“Wat trekt jou in vrijwilligerswerk?”

“Ik wilde na mijn pensionering actief en onder de mensen blijven. Ik heb leuke hobby’s, maar ik wil ook mee blijven draaien in de maatschappij. Je hebt denkers en doeners en ik ben beide. Ik vind het fijn om met mijn handen te werken, maar het goed regelen en managen zit in mij. Ik heb 47 jaar bij een groot internationaal bedrijf gewerkt, in binnen- en buitenland. Ik was altijd op de hoogte van de de directie en het management, omdat ik lid van de directie was. Om tijdig in te kunnen grijpen hield ik ook nauw contact met de mensen van de werkvloer.

Bij de Lions heb ik veel gedaan aan fundraising: zorgen dat er geld komt voor hulp aan mensen die het nodig hebben. Om een voorbeeld te geven: Vorig jaar hebben we kerstkransen verkocht. Daarmee ondersteunden we het glazen huis Dalfsen met hun actie voor mensen met de ziekte van Huntington. Via een deal op de maatschappelijke beursvloer hebben we in Ommen 50 eenzame mensen een diner aangeboden. De ene helft van de club bracht de mensen naar “Het Laer”, terwijl de andere leden voor hen kookten. Dit jaar hebben we via de plaatselijke banketbakker een flink aantal gebakjes geregeld. Samen met Stichting ‘Evenmens’ hebben we eenzame ouderen bezocht om met hen een kopje koffie met gebak te nuttigen. Simpel maar doeltreffend.” 

“Via de Lions rolde ik van het ene in het andere. Zo zijn we met technische vrienden het Repair Café Dalfsen gestart. Op een middag helpen we meer dan 20 mensen, die met een kapot apparaat komen. Die mensen zijn hartstikke blij. Ze hoeven geen nieuwe te kopen. Het is ook beter voor het milieu omdat er minder wordt weggegooid en vervuild. De Stichting Ommer Millennium hoorde dat en vroeg me hen te helpen om dat in Ommen op te zetten. Dat loopt nu ook goed.” 

“Ik ben ook betrokken bij het bestuur van Vechtdal Leeft TV. Onze organisatie gaat enorm uitbreiden. De regering gaat de bestaande 280 lokale omroepen samenvoegen tot 80 regionale zenders. De uitdaging is om alle vrijwilligers onder één dak te krijgen. Dan heb je het al snel over meer dan 100 mensen van verschillende lokale zenders. Zij vinden dit werk enorm leuk en zijn enthousiast over hun bijdrage.” 

“Er is een verschil tussen het bedrijfsleven en een vrijwilligersorganisatie. Een bedrijf dat de zaken anders wil aanpakken maakt een bedrijfsplan. Dat wordt dat in alle geledingen besproken. Daarna voer je het uit. Bij een vrijwilligersorganisatie ligt dat wat minder simpel. Vrijwilligers doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Je hebt vaak maar weinig middelen. Dat betekent dat je voorzichtiger met vrijwilligers moet manoeuvreren. Let wel: ook een organisatie als Vechtdal Breed moet zich verantwoorden over het programma-aanbod. We zullen moeten zorgen dat alle maatschappelijke belangen aan bod komen.” 

“Meer in het algemeen denk ik dat in het vrijwilligerswerk een verandering te zien is. Mensen worden steeds ouder. Ze blijven langer gezond en hebben langer hun pensioen. Ik verwacht dat steeds meer ouderen als vrijwilliger actief worden”.

Nieuwste vacatures

Penningmeester
De penningmeester doet de betalingen aan de aanbieders van kunst en cultuuractiviteit... lees verder>>

Voorzitter
De voorzitter geeft leiding aan de stichting en vertegenwoordigt de stichting in de b... lees verder>>

Kledingsortering
Textielsortering, werkzaamheden bestaan aanvoeren, uitpakken, sorteren en ophangen va... lees verder>>

Fietsvrijwilliger op rolstoelfiets met ondersteuning
Voor client van 69 jaar die woont bij Hei en Dennen, ze kan niet praten, maar maakt z... lees verder>>

Dagbesteding vraagt hulp; bakken, knutselen, keuken, wandelen
Overdag op dinsdag en donderdag helpen begeleiden met het doen van een spel, wandelin... lees verder>>

Vrijdagmiddag vrijwilliger persoonlijke aandacht
Voor vrouwelijke cliënt van 56 jaar iemand die er voor haar kan zijn, koffie drinken,... lees verder>>

Woensdagmiddag koffie, wandelen,puzzelen
Maatje 1 op 1 met cliënt van de Linde, een sociale vrouw (56) die een hersenbloeding ... lees verder>>

Uitleen speel/spelmateriaal
Speel-o-theek 't Boemeltreintje zoekt vrijwilligers voor de uitleen van speel/spelmat... lees verder>>

Meerdere dierverzorgers gezocht
Stichting 't Olde Manegepeerd zoekt meerdere mensen die 1 of meer dagdelen willen hel... lees verder>>

Vrijwilliger Dierenopvang Koningen
Als vrijwilliger bij Dierenopvang Koningen kunnen de werkzaamheden o.a. bestaan uit:... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon