Vrijwilligers in de volgspot

In Ommen en de omliggende buurtschappen zetten honderden vrijwilligers zich in voor de samenleving. Sport, zorg, cultuur, onderwijs, welzijnssector; je komt ze overal tegen. Elk met een eigen verhaal.

Regelmatig portretteert het Vrijwilligerssteunpunt Ommen één van hen. Kent u een vrijwilliger die in het zonnetje gezet mag worden? Jong of oud, pas begonnen of al jaren actief? Alle bijzondere verhalen zijn welkom! Mail ons een toelichting en de gegevens van de persoon in kwestie (vrijwilligerssteunpunt@ommen.nl).

Hieronder de vrijwilliger die deze maand de volgspot op zich gericht weet. Meer vrijwilligers die dit overkwam vindt u hier.

 

Maaike Lok, Vrijwilliger bij Nijenhaghen 

Maaike Lok zit in haar eerste jaar van de opleiding voor verpleegkundige. Na een periode van vrijwilligerswerk bij Nijenhagen is ze anders gaan denken over haar toekomst. Ze overweegt nu om zich te specialiseren in het werken met ouderen naast het werken in het ziekenhuis. Ze vindt het belangrijk om genoeg tijd te hebben voor een praatje. Die ruimte hebben vrijwilligers meer dan beroepskrachten.

Maaike: “Ik heb vijf maanden snuffelstage gelopen op de dagbesteding bij Nijenhaghen. Ik deed altijd mijn best om te zorgen dat er ook iets gezamenlijks werd gedaan. Dus dan kwam ik met spelletjes, bijvoorbeeld. Daardoor ontstaat er meer onderling contact. 
Wat ik echt meeneem van mijn ervaringen is dat je tijd moet maken voor contact, voor een praatje of een wandeling. Dat hebben veel bewoners echt nodig. Vooral omdat zij ook tegen emoties aanlopen.

Ik heb ook geleerd dat het soms best goed werkt om een beetje beslist te zijn. Er was bijvoorbeeld iemand die er net was komen wonen. Ze zat een beetje in een dip en kende verder niemand. Ze durfde die stap niet te zetten. Toen heb ik gezegd, kom we gaan gewoon naar de zang toe. Later merkte ik dat het haar toch goed deed om samen te zijn.

Ze hebben wel gevraagd of ik niet langer wilde blijven. Dat had ik graag gedaan, maar ik kon het niet combineren met school. Ik loop nu stage bij Oldenhaghen voor mijn opleiding. Daar help ik ouderen met hun dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld met wassen, aankleden en het ontbijt klaarmaken.”

Zie je verschillen tussen beroepskrachten en vrijwilligers?

“Een vrijwilliger heeft meer tijd dan een beroepskracht. Dat kom natuurlijk omdat je als beroepskracht heel veel taken moet doen binnen een bepaalde tijd. Je moet de dingen afmaken die op je lijstje staan. Een vrijwilliger kan veel gemakkelijker tijd vrij maken. 
Dus als iemand ergens om vraagt zeggen ze makkelijker: ja, daar doe ik aan mee. 
De vrijwilligers komen ook vaak om te wandelen, spelletjes te spelen en te koken in de kantine voor het middageten. Als vrijwilliger kun je makkelijker kiezen wat je wel en niet wil doen.

De cliënten vinden het erg prettig als er vaste krachten rondlopen. Er zijn namelijk altijd vaste vrijwilligers aanwezig. Bij beroepskrachten is dit anders. Af en toe komen er wel eens mensen vanuit het uitzendbureau. De cliënten vinden het dan erg vervelend dat zij steeds nieuwe gezichten zien.

Wat trekt je het meest in het werken met ouderen?

“Wat ik er ook leuk aan vind, is dat ik de kans krijg om een andere kant van mezelf te zien. Ik merk dat ik bij het werken met ouderen heel erg mijzelf ben en dat ik mee kan gaan met wat de ander wil. Ik heb in Nijenhaghen gemerkt dat ik ten opzichte van de andere vrijwilligers jong ben. De bewoners benaderden me ook als een erg jong meisje. Zij zien mij eerder als hun kleinkind dan als een vrijwilligster.

Ik vind dat oudere mensen respect verdienen. Ze hebben meegeholpen om ons land te maken zoals het nu is. Ik vind het erg belangrijk om deze mensen te helpen. Dat kan ook heel simpel door een praatje te maken, of samen te wandelen. Sommige oudere mensen komen al zo weinig buiten.”

Nieuwste vacatures

Eindje wandelen met mevrouw met rolstoel
Met een aardige mevrouw van 88 jaar een stukje wandelen naar het centrum van Ommen. P... lees verder>>

Wil jij je als vrijwilliger specialiseren in de GGZ? ga aan de slag via Evenmens.
Evenmens, informele zorg voor elkaar, heeft een cursus ontwikkeld om zorgvrijwilliger... lees verder>>

Tuinonderhoud
Het opknappen en onderhouden van een tuin (Snoeien en onkruid verwijderen) lees verder>>

Vrijwilliger soos Samen Zijn
Wij zijn op zoek naar een vriendelijke, actieve vrijwilliger voor de inloop/ ontmoeti... lees verder>>

Maatje/buddy voor jongen van 13 jaar
Het doel is om de jongen praktische vaardigheden aan te leren. Door samen ergens naa... lees verder>>

Cameraman/vrouw
Als cameraman of - vrouw voor VechtdalLeeft TV werk je samen met de hoofdredacteur en... lees verder>>

Juridisch medewerker vluchtverhaalanalyse
Bij cliënten met een verblijfsvergunning kan het zijn dat in het nader gehoor niet er... lees verder>>

Maatschappelijke begeleider
Ondersteunen van vluchtelingen met een verblijfsstatus die in Ommen komen wonen. We... lees verder>>

Toezichthouder
Samen met een collega toezicht houden op de zwemmers in en rondom het zwembad. lees verder>>

Jongeman activiteiten ondernemen
Filmpje kijken, computeren, klussen in schuurtje, voetballen, koffie, café en zelfsta... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon