Vrijwilligers in de volgspot

In Ommen en de omliggende buurtschappen zetten honderden vrijwilligers zich in voor de samenleving. Sport, zorg, cultuur, onderwijs, welzijnssector; je komt ze overal tegen. Elk met een eigen verhaal.

Regelmatig portretteert het Vrijwilligerssteunpunt Ommen één van hen. Kent u een vrijwilliger die in het zonnetje gezet mag worden? Jong of oud, pas begonnen of al jaren actief? Alle bijzondere verhalen zijn welkom! Mail ons een toelichting en de gegevens van de persoon in kwestie (vrijwilligerssteunpunt@ommen.nl).

Hieronder de vrijwilliger die deze maand de volgspot op zich gericht weet. Meer vrijwilligers die dit overkwam vindt u hier.

 

Ben Wösten schrijft historie 

Ben Wösten heeft zich na een loopbaan bij de vakbond op schrijven van lokale geschiedenis gestort. Hij is ook actief betrokken bij ‘Bezoekerscentrum Ommen’, voorheen natuurinformatiecentrum Besthmenerrmolen.

Waarom vind je vrijwilligerswerk belangrijk?

“Er zijn klussen zat die niet betaald kunnen worden maar toch gebeuren moeten. Via vrijwilligerswerk help je de samenleving beter te maken.

Ik vind wel dat je moet bijdragen op een gebied waar je goed in bent. In mijn geval is dat schrijven en activiteiten organiseren. Ik begon als 14 jarige met jeugdwerk in mijn geboortedorp Barger-Oosterveld. Een jaar later was ik bestuurslid.

Mijn vader was veenarbeider. We waren arm bij ons thuis. Ons enige boek ging over de geschiedenis van een Drents veendorp. Daar is mijn belangstelling voor geschiedenis ontstaan. Ik kan het nog steeds nooit laten een boekwinkel te bezoeken.

Op mijn 14e begon ik te werken, eerst bij een steenhouwerij en later in de bouw. Op mijn 18e werd ik secretaris bij de regionale afdeling van de bouwvakbond. Door veel avondstudie kon ik uiteindelijk bezoldigd vakkbondsbestuurder worden. Dat heb ik 31 jaar gedaan. Bij de vakbond leer je om altijd klaar te staan. Bij mijn sollicitatiegesprek in 1968 vroeg ik wat de werktijden waren. 24 uur per dag, was het antwoord. En dat klopt tot op zekere hoogte natuurlijk. Als er in een bedrijf iets speelt moet je als bestuurder klaar staan om werknemers te steunen. Dat is nooit af.

Toen ik eind jaren negentig met pensioen ging kreeg ik al snel de vraag of ik bestuurslid wilde worden van de IJsclub in Het Laar. Ik heb ook heel lang vrijwilligerswerk gedaan bij het kringloopbedrijf, altijd bij de afdeling boeken.

Ik ben 15 jaar actief geweest bij Natuurinformatiecentrum de Besthmenermolen. Daar zette ik wandelroutes uit en was ik mede verantwoordelijk voor de veertig vrijwilligers die daar actief waren. Het centrum sloot in 2015, toen de subsidie stopte. Op initiatief van Marjolijn Rhee is dit jaar het informatiecentrum opgeknapt en hebben we een doorstart gemaakt. Ik ben blij dat het weer open is.

Ook al zijn er genoeg wandelroutes, het blijft leuk om zelf routes te maken. Ik heb bijvoorbeeld de wandel- en fietsroute van molen tot molen uitgezet in het kader van de Ommer Molendag. De fietsroute komt ook in Vilsteren, de wandeling gaat langs de 4 molens in Ommen zelf. Maar ook de Steile Oever wandeling is prachtig. Dan loop je in een gebied dat door de laatste ijstijd is ontstaan.

Dat ik makkelijk schrijf is een nuttige vaardigheid als bestuurslid. Maar mijn grote liefde is schrijven over geschiedenis. Het is leuk om van iets dat niet meer bestaat uit te pluizen hoe het ontstaan is. Dan bezoek je mensen thuis en komt de schoenendoos op tafel. Daar komen de verhalen los. Ik ben ook actief bij het Cultuur Historisch Centrum Ommen.

We hebben bijvoorbeeld met de werkgroep Boerderij en veldnamen alle 450 boerderijen in de buurtschappen in kaart gebracht. We richten dan het streekmuseum speciaal voor dat onderwerp in en houden informatieavonden waar telkens een buutschap belicht wordt. De belangstelling is vaak zo groot dat we de aanvankelijke planning van twee opeenvolgende avonden hebben uitgebreid met een derde avond. Ik schrijf regelmatig voor de Darde Klokke over de geschiedenis van Ommen. Dat leidde tot mijn dit jaar verschenen boek: Ommen in vijftig verhalen.

Ook over mijn geboortedorp. Barger-Oosterveld bij Emmen heb ik boeken geschreven. Dit dorp  ontstond in 1875 na de ontginning van het veengebied. Ommen is dan wel bijna duizend jaar oud, maar ook zo’n klein dorp heeft een verhaal. Het is de moeite waard om dat vast te leggen.”

Nieuwste vacatures

Algemeen bestuurslid
Algemeen Bestuurslid met als aandachtsveld dierverzorging. U maakt deel uit van het d... lees verder>>

Fondswerving
Fondswerving / sponsor groep Helpen met fondswerving voor verschillende activiteiten... lees verder>>

Bevolkingsonderzoek hulpverlener (vrijwilliger)
Sta jij klaar om een helpende hand toe te steken? Wat je gaat doen ? Bij een ramp... lees verder>>

Voorlichter nalatenschappen
Vind je het leuk om voor een groep te staan? Voorlichter (vrijwillig) Het ... lees verder>>

Penningmeester/Secretaris
Vacature tekst penningmeester en secretaris Stichting t olde manegepeerd zoekt f... lees verder>>

Samen er even op uit
Voor verschillende mensen zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om af en toe me... lees verder>>

Vrijwilligers palliatieve terminale zorg
Als vrijwilliger van de palliatieve terminale zorg (VPTZ) is het belangrijkste er voo... lees verder>>

PR- & Communicatie coördinator (Landelijk) (Bestuursfunctie, ca. 40 uur per maand)
TAKEN *Is hoofdelijk verantwoordelijk voor beleidsbepaling -uitvoering op het gebi... lees verder>>

Beheerders voor onze meldpunten (Landelijk)
Voor onze meldpunten zoekt Amivedi vaste vrijwilligers. Amivedi werkt vanuit ca. 110... lees verder>>

PR- & Communicatie coördinator (Landelijk) (Bestuursfunctie, ca. 40 uur per maand)
TAKEN *Is hoofdelijk verantwoordelijk voor beleidsbepaling -uitvoering op het gebi... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon