Hans Werlich

doorstarter van de BoodschappenPlusBus

Het staat er duidelijk op, maar het is helemaal geen boodschappenbus meer. Kun je dat ook in je artikel verwerken? We bezoeken weleens een tuincentrum of een modehuis in Duitsland, maar dat is wat anders dan boodschappen doen, toch? Wij verzorgen voor wel 90% uitstapjes voor ouderen!”
We zijn ongeveer halverwege ons gesprek als Hans Werlich, voorzitter van de Stichting BoodschappenBus Vechtdal, dit met nadruk stelt.

Dat verzorgen van uitstapjes doen Hans en zijn medevrijwilligers zo’n tweehonderd keer per jaar. De meeste trips beslaan een hele of een halve dag, maar net voor de Kerst was er zelfs een driedaagse reis naar Epen, om de Zuid-Limburgse kerstsfeer uitgebreid te kunnen proeven. Verder variëren de reisdoelen van museum tot high tea en van de populaire verrassingstocht tot de musical Soldaat van Oranje.
Die diversiteit betekent ook dat de kosten nogal uiteenlopen. Het organiseren en het besturen van de bus is vrijwilligerswerk, maar toegangsbewijzen, maaltijden, andere consumpties en de kilometerkosten van de bus moeten de deelnemers betalen.

Eerder heeft Hans al uitgelegd hoe hij in 2007 bij de BoodschappenPlusBus betrokken raakte. Na een druk leven als organisatieadviseur bij lagere overheden wijdde hij zich vol overgave aan zijn hobby’s motorrijden, vliegen, golfen en met zijn vrouw op reis gaan in hun kleine camper. Ook ging hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Gezien zijn liefhebberijen was chauffeur op de BoodschappenPlusBus een voor de hand liggende keuze. “Ik vind het zelf ook leuk om op pad te zijn, maar het mooiste is toch om te zien hoe de deelnemers genieten van zo’n dagje uit en het doet me echt goed als ze tevreden zijn als ik hen na afloop weer netjes thuisbreng.

Doelstelling van de Boodschappenbus was ouderen te helpen bij het boodschappen doen. Hiervoor was te weinig belangstelling. De naam veranderde toen in BoodschppenPLUSbus omdat ook uitstapjes werden georganiseerd. Door de crisis trokken de ondersteunende partijen (Landstede en de gemeentes Dalfsen, Hardenberg en Ommen) zich één voor één terug en begin 2013 kwam de bus tot stilstand, tot verdriet van de trouwe klanten en de chauffeurs.

Samen met Bert Vosjan onderzocht ik de mogelijkheden van een doorstart en dat leidde tot de oprichting van de huidige stichting. Kort daarna gingen de chauffeurs weer met hun gasten op pad, even enthousiast en betrokken als voor de tijdelijke stop.

Die betrokkenheid blijkt nog even als we na het gesprek een foto van Hans willen maken bij de bus. Die staat niet waar hij hoort te staan. Even rondbellen leert dat de chauffeur/reisleider van de volgende dag ermee naar de wasstraat is. “Tja”, zegt Hans, “als je met gasten op pad gaat moet de bus er natuurlijk tiptop uitzien.


Meer informatie en het programma voor de komende tijd op
www.bbvechtdal.nl. Contact opnemen met Bert Vosjan kan ook, op dinsdagochtend tussen 9 en 12 uur op nummer 06-17075952

Nieuwste vacatures

Penningmeester
Stichting ‘t Olde Manegepeerd vangt al bijna 25 jaar uitgewerkte manegepaarden en –po... lees verder>>

Bestuursfunctie
Omschrijving / Werkzaamheden Op zoek naar een interessante bestuursfunctie in de buu... lees verder>>

Vrijwilliger Schatkamer
We zoeken voor onze mooie winkel in de binnenstad van Ommen een of meerdere vrijwilli... lees verder>>

Social media medewerker
Weet je de weg te vinden op social media en weet je wervende teksten te schrijven? M... lees verder>>

Bevolkingszorg hulpverlener (vrijwilliger)
Sta jij klaar om een helpende hand toe te steken? Wat je gaat doen ? Bij een ramp... lees verder>>

Kassamedewerkers
Bedienen van de kassa en lichte administratieve werkzaamheden lees verder>>

Penningmeester/bestuurslid
Financiële administratie van het NTFM bijhouden/verwerken rapportages verstrekken a... lees verder>>

Digi-helden gezocht
Op het internet kan je alles vinden! Tenminste, als je de weg kent. Vind jij het leuk... lees verder>>

Maatjesvrijwilligers Hei en Dennen
Leuke dingen doen met wat oudere cliënten van Hei en Dennen, maatjeswerk. Op de kamer... lees verder>>

Coördinator Evenementenhulpverlening (vrijwillig)
Houd jij het overzicht en heb je oog voor mensen? Als afdelingscoördinator Eveneme... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon