Hans Werlich

doorstarter van de BoodschappenPlusBus

Het staat er duidelijk op, maar het is helemaal geen boodschappenbus meer. Kun je dat ook in je artikel verwerken? We bezoeken weleens een tuincentrum of een modehuis in Duitsland, maar dat is wat anders dan boodschappen doen, toch? Wij verzorgen voor wel 90% uitstapjes voor ouderen!”
We zijn ongeveer halverwege ons gesprek als Hans Werlich, voorzitter van de Stichting BoodschappenBus Vechtdal, dit met nadruk stelt.

Dat verzorgen van uitstapjes doen Hans en zijn medevrijwilligers zo’n tweehonderd keer per jaar. De meeste trips beslaan een hele of een halve dag, maar net voor de Kerst was er zelfs een driedaagse reis naar Epen, om de Zuid-Limburgse kerstsfeer uitgebreid te kunnen proeven. Verder variëren de reisdoelen van museum tot high tea en van de populaire verrassingstocht tot de musical Soldaat van Oranje.
Die diversiteit betekent ook dat de kosten nogal uiteenlopen. Het organiseren en het besturen van de bus is vrijwilligerswerk, maar toegangsbewijzen, maaltijden, andere consumpties en de kilometerkosten van de bus moeten de deelnemers betalen.

Eerder heeft Hans al uitgelegd hoe hij in 2007 bij de BoodschappenPlusBus betrokken raakte. Na een druk leven als organisatieadviseur bij lagere overheden wijdde hij zich vol overgave aan zijn hobby’s motorrijden, vliegen, golfen en met zijn vrouw op reis gaan in hun kleine camper. Ook ging hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Gezien zijn liefhebberijen was chauffeur op de BoodschappenPlusBus een voor de hand liggende keuze. “Ik vind het zelf ook leuk om op pad te zijn, maar het mooiste is toch om te zien hoe de deelnemers genieten van zo’n dagje uit en het doet me echt goed als ze tevreden zijn als ik hen na afloop weer netjes thuisbreng.

Doelstelling van de Boodschappenbus was ouderen te helpen bij het boodschappen doen. Hiervoor was te weinig belangstelling. De naam veranderde toen in BoodschppenPLUSbus omdat ook uitstapjes werden georganiseerd. Door de crisis trokken de ondersteunende partijen (Landstede en de gemeentes Dalfsen, Hardenberg en Ommen) zich één voor één terug en begin 2013 kwam de bus tot stilstand, tot verdriet van de trouwe klanten en de chauffeurs.

Samen met Bert Vosjan onderzocht ik de mogelijkheden van een doorstart en dat leidde tot de oprichting van de huidige stichting. Kort daarna gingen de chauffeurs weer met hun gasten op pad, even enthousiast en betrokken als voor de tijdelijke stop.

Die betrokkenheid blijkt nog even als we na het gesprek een foto van Hans willen maken bij de bus. Die staat niet waar hij hoort te staan. Even rondbellen leert dat de chauffeur/reisleider van de volgende dag ermee naar de wasstraat is. “Tja”, zegt Hans, “als je met gasten op pad gaat moet de bus er natuurlijk tiptop uitzien.


Meer informatie en het programma voor de komende tijd op
www.bbvechtdal.nl. Contact opnemen met Bert Vosjan kan ook, op dinsdagochtend tussen 9 en 12 uur op nummer 06-17075952

Nieuwste vacatures

Samen er even op uit
Voor verschillende mensen zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om af en toe me... lees verder>>

Gastgezin voor jongen van 10
Voor een rustige, zorgzame jongen van 10 jaar uit #Ommen zoeken we een plek waar hij ... lees verder>>

Algemeen bestuurslid
Naast deelname aan het algemene bestuur kunt U als bestuurslid een apart aandachtsvel... lees verder>>

Medewerker foto&film-werkgroep
Werken met computer en scanner; Oplossen van kleine PC-storingen; Printen, typen, s... lees verder>>

Humanitas zoekt vrijwilligers voor mensen met schulden
Wil jij als vrijwilliger van betekenis zijn voor een ander? Ben je administratief on... lees verder>>

Archivaris De Darde Klokke
De archivaris De Darde Klokke digitaliseert en publiceert het tijdschrift De Darde Kl... lees verder>>

Mentor
Vertrouwenspersoon, begeleider en wettelijk vertegenwoordiger van een volwassene die,... lees verder>>

Vrijwilliger Verbindingsdienst
Gaat jouw hart sneller kloppen van communicatieapparatuur? De verbindingsdienst is... lees verder>>

Maatschappelijke stage
Zoek je een maatschappelijke stage. Wil je daarbij leren hoe je op een natuurlijke ma... lees verder>>

Dierenverzorger
In Dalmsholte is hulp nodig bij 't Olde Manegepeerd. Naast het verzorgen van de paa... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon