Louis Schippers, van hobbyfotograaf tot cameraman

Louis Schippers bezocht in 1970, toen hij in militaire dienst zat, een avond over fotografie. Dat trok hem zo, dat hij zelf een donkere kamer bouwde. Twintig jaar later stapt hij over op film. Samen met zijn broer, als vrijwilliger bij Oldenhaghen. Sinds oktober 2010 is hij cameraman bij Vechtdal Leeft TV. Hij heeft er oog voor: als ik de foto maak wijst hij me op de reflectie van licht op zijn trui. Hij doet de vitrage dicht: “Kijk, nu is die lichtvlek weg. Gefilterd licht is beter.”

Hoe kwam je bij Oldenhaghen terecht?

“Ik zag een advertentie voor vrijwilligers bij de ziekenomroep van Oldenhaghen. Ze hadden toen elke vrijdagavond een weekafsluiting door een geestelijk verzorger. Die filmden wij. Het was rechtstreeks, onze opnames gingen direct naar de televisie van de bewoners op hun kamer.
Ik heb bijna altijd in een gereedschapmakerij in Deventer gewerkt. In het begin was ik als het meezat rond half zes thuis. Die dienst begon om half zeven, dus ik moest wel opschieten. Op een bepaald moment merkten ze dat mensen wegbleven, want ze konden de dienst ook op TV zien. Toen werd het een maandelijkse uitzending.

Maar we deden meer: ook bij een toneelstuk, een optreden van het koor of een ander evenement kwamen we filmen. En de Aubade, toen nog op Koninginnedag. Dat is een massa mensen. Dan heb je overzicht nodig. We hebben weleens met de camera op een hoogwerker gestaan, die konden we lenen van een dakdekkersbedrijf. We zijn ook weleens op een berging geklommen waar containers onder stonden.

Die rechtstreekse uitzending ging eigenlijk altijd goed. We kregen weleens klachten, over het geluid bijvoorbeeld, maar dat bleek dan vaak te liggen aan de televisie. Bij Oldenhaghen zijn we gestopt omdat de voorzieningen niet meer aanwezig zijn. We hebben nog wel de afbraak van het oude gebouw gefilmd, en mijn broer de bouw van het huidige Oldenhaghen.”

“In 2010 kwam ik bij Vechtdal Leeft TV. Ik was een van de eerste cameramensen. Dat liep via het toenmalige redactielid Erna Ekkelkamp. Ik sprak haar een keer in Oldenhaghen. Zij kwam daar om een foto te maken en vroeg me of ik belangstelling had. Toen ik in oktober 2010 met de VUT ging ben ik mee gaan doen.

Ik doe het nog steeds met veel plezier, we hebben een heel leuk team van totaal zo'n 20 personen. Je komt op allerlei plekken. Laatst zijn we met Hoogoverijssel meegegaan naar Den Haag, waar 80.000 handtekeningen werden overhandigd aan de Tweede Kamerleden voor een hogere vliegroute.

De intocht van Sinterklaas komt er straks weer aan en we hebben de vaste rubriek Oma Willems. Maar we volgen ook het werk van de politie en de gemeentes Ommen en Dalfsen. We zijn in Ommen bij een vioolbouwer geweest en binnenkort filmen we de uitreiking van de Vrijwilligerspluim, eigenlijk te veel om op te noemen.

We maken daarnaast reclame of promotiefilmpjes voor (lokale) ondernemers. Die inkomsten gebruiken we om de omroep te verbeteren, want voor mij blijft het vrijwilligerswerk. Ik gebruik mijn eigen camera en draadloze microfoon. Ik monteer alle filmpjes thuis en zet ze dan op Youtube en op onze server voor de tv, de kabelkrant en de website www.vechtdalleeft.nl.

Met een camera in de hand en een jas van Vechtdal Leeft TV word je toch een beetje een ander mens. Bij grote evenementen ben je toegankelijk, je stapt makkelijker op de mensen af.”

Nieuwste vacatures

Ccoba vrijwilliger voor organisatie culturele lezingen
Ccoba is de culturele commissie van Bibliotheek Ommen. Tussen september en april orga... lees verder>>

Juridisch begeleider gezinshereniging
•Informatie verstrekken over de voorwaarden van gezinshereniging en over de aanvraag... lees verder>>

Coördinator Studentenpool Ijsselland
De coördinator is verantwoordelijk voor het zicht houden op de inzeturen van de vrijw... lees verder>>

Klusjesman
Ben je handig in diverse dingen dan zoeken we jouw! Op Gilwell Ada's Hoeve staan ee... lees verder>>

YFU zoekt Gastgezinnen voor buitenlandse scholieren
Wil jij het verschil maken voor scholieren en gezinnen die open staan voor een intern... lees verder>>

Gastvrouw / Gastheer
Koffie/ thee zetten, ontvangen van gasten, luisterend oor bieden, eventueel samen een... lees verder>>

Maatje gezocht
In de omgeving Ommen zijn we op zoek naar een maatje die we kunnen koppelen aan een v... lees verder>>

Maatschappelijke stage
Zoek je een maatschappelijke stage. Wil je daarbij leren hoe je op een natuurlijke ma... lees verder>>

Dierenverzorger
In Dalmsholte is hulp nodig bij 't Olde Manegepeerd. Naast het verzorgen van de paa... lees verder>>

Noodhulpteamlid (vrijwilliger m/v)
Als de nood hoog is, weet jij de rust te bewaren Als er een ramp of crisis plaatsv... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon