Vrijwilligerscafé 29 november 2017

Ben je klaar voor de toekomst?

Die vraag trok twintig vertegenwoordigers van Ommense vrijwilligersorganisaties eind november naar het Vrijwilligerscafé. Een bont gezelschap met vertegenwoordigers van zorginstellingen, musea,sportclubs, plaatselijk belang, kunstenaars,  welzijnsorganisatie, Oranjevereniging, openluchtzwembad, Boodschappen Bus en Oud Ommen. Belangrijkste winst van de avond: afspraken over samenwerking.

Inleider Willem Jan de Gast is adviseur bij Movisie, kennisinstituut voor het Sociaal Domein. Hij ziet trends, maar ook een duurzame lijn, want er zijn al jaren evenveel vrijwilligers. Net als de Nederlandse maatschappij zijn ze alleen veranderd. Ze zijn kritischer op wat hun inzet oplevert, wisselen makkelijker van organisatie en hebben minder tijd. En op sommige terreinen is er een dynamische balans. Soms slaat die door naar inzet van beroepskrachten. Later juist naar vrijwilligers. Maar er is geen sprake van een onomkeerbare trend.

Als discussieleider stelt De Gast vooral heel veel vragen. Wat ervaren de aanwezige Ommenaren in hun praktijk? De flip-over komt snel vol te staan met uiteenlopende kwesties. Vrijwilligers willen minder verantwoordelijkheid nemen. Er zijn genoeg mensen die klussen willen doen, maar weinig belangstelling voor een bestuursfunctie. Er komen meer vrijwilligers die intensief begeleid moeten worden. Het zijn vooral gepensioneerden die de kar trekken.

Drijfveren

De Gast ziet drie verschillende groepen vrijwilligers. De gebonden vrijwilliger is actief omdat dat ‘juist’ is. Het zijn mensen met hart voor de zaak. Die daarom vaak lang actief blijven en verantwoordelijkheid nemen. Hij kijkt de zaal rond: “daar horen jullie bij. Want anders zat je hier niet.”

De geleide vrijwilliger is een recente ontwikkeling. Die wordt gestuurd, door een hulpverlener, uitkeringsinstantie of de school. En de geboeide vrijwilliger doet het omdat het leuk is.

De kunst is om alle drie motieven tot hun recht te laten komen door ze te te verbinden. Dat levert soms blijvers op, die switchen van ‘leuk’ naar ‘juist’. Als er al een trend is, dan is het wel dat de moderne vrijwilliger assertiever is en meer uit op een ruil. Wat heb je als organisatie te bieden?

De zaal reageert enthousiast. Bij plaatselijk belang combineert men de ledenvergadering met een wandeling, met snert toe. Bij Evenmens bieden ze cursussen hoe je omgaat met dementie.

Een sportclub stelt als voorwaarde dat je je inzet als scheidsrechter, of door zaaldienst te draaien. Op de suggestie dat je mensen die niets terug doen voor de club meer contributie laat betalen, reageert De Gast door te stellen dat alleen beloning en straf een heilloze weg is. Maar duidelijk maken dat er regels zijn is prima. Want behalve wat je te bieden hebt mag je best op een rijtje zetten wat je vraagt van vrijwilligers.

Vissen

De Gast maakt met een voorbeeld duidelijk waarom samenwerken zo belangrijk is. Als vissers teveel vis vangen raken hun visgronden uitgeput. Denk je alleen aan jezelf, dan vang je die laatste vis. Dat heeft uiteindelijk tot gevolg dat er geen vis meer is. Daarom beschermen vissers hun gemeenschappelijke bron door afspraken te maken.

Dat geldt ook voor vrijwilligers. Je begint bij herkenning van wat vrijwilligers drijft. Je erkent hun inzet. Als je merkt dat iemand het niet meer naar de zin heeft, kun je het proberen met andere taken. Je kunt ook bespreken of iemand ergens anders meer tot zijn recht komt. Als iemand het leuk vindt achter de kassa bij het zwembad is hij misschien buiten het seizoen te porren om dat bij een museum te doen. En dat geldt ook voor die soms zo moeilijk te vervullen bestuursfuncties.

Nieuwste vacatures

Vrouw zoekt maatje, wandelen en creatief
Vind je het leuk om met een vrouw van ca. 60 jaar iets creatiefs thuis te doen zoals ... lees verder>>

Administratief ondesteuner
Alle voorkomende administratieve werkzaamheden ter ondersteuning van de coördinator. lees verder>>

Home-Start vrijwillger
Home-Start is een opvoed-ondersteuningsprogramma dat zich richt op ouders van kindere... lees verder>>

Maatje voor een mevrouw van 54 om gezellige activiteiten mee te ondernemen
Ik ben op zoek naar een vrouwelijk maatje die 1 keer per week met een cliënt van mij ... lees verder>>

Voorzitter
Allround voorzitter lees verder>>

Vrijwilliger zorgboerderij de Meulenhorst
Op vrijdag of dinsdag help je de deelnemers bij hun activiteiten op zorgboerderij de ... lees verder>>

Wandelen, gezelschap, even Ommen in
Voor een vrouw uit Ommen met lichte geheugenproblemen zijn we op zoek naar een vrijwi... lees verder>>

Gezelschap donderdagavond
U houdt een mevrouw in Ommen met Parkinson gezelschap zodat haar man rustig een paar ... lees verder>>

Kok of gastheer/dame Eetcafé
Het eetcafé "de Paraplu"bevindt zich aan de Vermeerstraat 1A in Ommen. Bij het eetcaf... lees verder>>

Vrijwilliger meubel afdeling
Wij zoeken voor onze meubelafdeling een vrijwilliger die zich in onze organisatie bez... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon