Vrijwilligerscafé 29 november 2017

Ben je klaar voor de toekomst?

Die vraag trok twintig vertegenwoordigers van Ommense vrijwilligersorganisaties eind november naar het Vrijwilligerscafé. Een bont gezelschap met vertegenwoordigers van zorginstellingen, musea,sportclubs, plaatselijk belang, kunstenaars,  welzijnsorganisatie, Oranjevereniging, openluchtzwembad, Boodschappen Bus en Oud Ommen. Belangrijkste winst van de avond: afspraken over samenwerking.

Inleider Willem Jan de Gast is adviseur bij Movisie, kennisinstituut voor het Sociaal Domein. Hij ziet trends, maar ook een duurzame lijn, want er zijn al jaren evenveel vrijwilligers. Net als de Nederlandse maatschappij zijn ze alleen veranderd. Ze zijn kritischer op wat hun inzet oplevert, wisselen makkelijker van organisatie en hebben minder tijd. En op sommige terreinen is er een dynamische balans. Soms slaat die door naar inzet van beroepskrachten. Later juist naar vrijwilligers. Maar er is geen sprake van een onomkeerbare trend.

Als discussieleider stelt De Gast vooral heel veel vragen. Wat ervaren de aanwezige Ommenaren in hun praktijk? De flip-over komt snel vol te staan met uiteenlopende kwesties. Vrijwilligers willen minder verantwoordelijkheid nemen. Er zijn genoeg mensen die klussen willen doen, maar weinig belangstelling voor een bestuursfunctie. Er komen meer vrijwilligers die intensief begeleid moeten worden. Het zijn vooral gepensioneerden die de kar trekken.

Drijfveren

De Gast ziet drie verschillende groepen vrijwilligers. De gebonden vrijwilliger is actief omdat dat ‘juist’ is. Het zijn mensen met hart voor de zaak. Die daarom vaak lang actief blijven en verantwoordelijkheid nemen. Hij kijkt de zaal rond: “daar horen jullie bij. Want anders zat je hier niet.”

De geleide vrijwilliger is een recente ontwikkeling. Die wordt gestuurd, door een hulpverlener, uitkeringsinstantie of de school. En de geboeide vrijwilliger doet het omdat het leuk is.

De kunst is om alle drie motieven tot hun recht te laten komen door ze te te verbinden. Dat levert soms blijvers op, die switchen van ‘leuk’ naar ‘juist’. Als er al een trend is, dan is het wel dat de moderne vrijwilliger assertiever is en meer uit op een ruil. Wat heb je als organisatie te bieden?

De zaal reageert enthousiast. Bij plaatselijk belang combineert men de ledenvergadering met een wandeling, met snert toe. Bij Evenmens bieden ze cursussen hoe je omgaat met dementie.

Een sportclub stelt als voorwaarde dat je je inzet als scheidsrechter, of door zaaldienst te draaien. Op de suggestie dat je mensen die niets terug doen voor de club meer contributie laat betalen, reageert De Gast door te stellen dat alleen beloning en straf een heilloze weg is. Maar duidelijk maken dat er regels zijn is prima. Want behalve wat je te bieden hebt mag je best op een rijtje zetten wat je vraagt van vrijwilligers.

Vissen

De Gast maakt met een voorbeeld duidelijk waarom samenwerken zo belangrijk is. Als vissers teveel vis vangen raken hun visgronden uitgeput. Denk je alleen aan jezelf, dan vang je die laatste vis. Dat heeft uiteindelijk tot gevolg dat er geen vis meer is. Daarom beschermen vissers hun gemeenschappelijke bron door afspraken te maken.

Dat geldt ook voor vrijwilligers. Je begint bij herkenning van wat vrijwilligers drijft. Je erkent hun inzet. Als je merkt dat iemand het niet meer naar de zin heeft, kun je het proberen met andere taken. Je kunt ook bespreken of iemand ergens anders meer tot zijn recht komt. Als iemand het leuk vindt achter de kassa bij het zwembad is hij misschien buiten het seizoen te porren om dat bij een museum te doen. En dat geldt ook voor die soms zo moeilijk te vervullen bestuursfuncties.

Nieuwste vacatures

Taalcoach voor laaggeletterde
Ondersteuning bij het beter leren lezen en schrijven. Vind je het leuk om op een in... lees verder>>

Taalvrijwilliger voor nieuwkomer
Ondersteuning bij het leren van Nederlands. Vind je het leuk om op een informele ma... lees verder>>

Representatieve vrijwilliger om in landelijke woonwinkel met woonaccessoires te helpen
Voor een meneer met veel pijnklachten zoeken we een vrijwilliger die hem op vrijdag e... lees verder>>

Bestuurslid
Deelnemen als vijfde bestuurslid zonder portefeuille. lees verder>>

Maatschappelijke stage
Vind je het leuk om met dieren te werken dan is de Kinderboerderij Ommen een leuke pl... lees verder>>

Gastvrouw / Gastheer Kinderboerderij Ommen
Kinderboerderij Ommen zoekt een Gastvrouw en/of Gastheer op de nieuwe locatie van de ... lees verder>>

Penningmeester
Kinderboerderij zoekt een penningmeester voor het bestuur. Penningmeester beheert de ... lees verder>>

Dierverzorgers voor de Kinderboerderij
Elke dag is er een vrijwilliger nodig voor de verzorging van de dieren en schoonmaken... lees verder>>

Nachtvlinder
SPTO Vechtdal zet vrijwilligers in bij zieken in hun laatste levensfase, die zonder a... lees verder>>

Sociaal raadsman/vrouw
U adviseert clienten met sociale en/ of juridische vragen. Dit doet u samen met een c... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon