Ben Wösten schrijft historie


Ben Wösten heeft zich na een loopbaan bij de vakbond op schrijven van lokale geschiedenis gestort. Hij is ook actief betrokken bij ‘Bezoekerscentrum Ommen’, voorheen natuurinformatiecentrum Besthmenerrmolen.

Waarom vind je vrijwilligerswerk belangrijk?

“Er zijn klussen zat die niet betaald kunnen worden maar toch gebeuren moeten. Via vrijwilligerswerk help je de samenleving beter te maken.

Ik vind wel dat je moet bijdragen op een gebied waar je goed in bent. In mijn geval is dat schrijven en activiteiten organiseren. Ik begon als 14 jarige met jeugdwerk in mijn geboortedorp Barger-Oosterveld. Een jaar later was ik bestuurslid.

Mijn vader was veenarbeider. We waren arm bij ons thuis. Ons enige boek ging over de geschiedenis van een Drents veendorp. Daar is mijn belangstelling voor geschiedenis ontstaan. Ik kan het nog steeds nooit laten een boekwinkel te bezoeken.

Op mijn 14e begon ik te werken, eerst bij een steenhouwerij en later in de bouw. Op mijn 18e werd ik secretaris bij de regionale afdeling van de bouwvakbond. Door veel avondstudie kon ik uiteindelijk bezoldigd vakkbondsbestuurder worden. Dat heb ik 31 jaar gedaan. Bij de vakbond leer je om altijd klaar te staan. Bij mijn sollicitatiegesprek in 1968 vroeg ik wat de werktijden waren. 24 uur per dag, was het antwoord. En dat klopt tot op zekere hoogte natuurlijk. Als er in een bedrijf iets speelt moet je als bestuurder klaar staan om werknemers te steunen. Dat is nooit af.

Toen ik eind jaren negentig met pensioen ging kreeg ik al snel de vraag of ik bestuurslid wilde worden van de IJsclub in Het Laar. Ik heb ook heel lang vrijwilligerswerk gedaan bij het kringloopbedrijf, altijd bij de afdeling boeken.

Ik ben 15 jaar actief geweest bij Natuurinformatiecentrum de Besthmenermolen. Daar zette ik wandelroutes uit en was ik mede verantwoordelijk voor de veertig vrijwilligers die daar actief waren. Het centrum sloot in 2015, toen de subsidie stopte. Op initiatief van Marjolijn Rhee is dit jaar het informatiecentrum opgeknapt en hebben we een doorstart gemaakt. Ik ben blij dat het weer open is.

Ook al zijn er genoeg wandelroutes, het blijft leuk om zelf routes te maken. Ik heb bijvoorbeeld de wandel- en fietsroute van molen tot molen uitgezet in het kader van de Ommer Molendag. De fietsroute komt ook in Vilsteren, de wandeling gaat langs de 4 molens in Ommen zelf. Maar ook de Steile Oever wandeling is prachtig. Dan loop je in een gebied dat door de laatste ijstijd is ontstaan.

Dat ik makkelijk schrijf is een nuttige vaardigheid als bestuurslid. Maar mijn grote liefde is schrijven over geschiedenis. Het is leuk om van iets dat niet meer bestaat uit te pluizen hoe het ontstaan is. Dan bezoek je mensen thuis en komt de schoenendoos op tafel. Daar komen de verhalen los. Ik ben ook actief bij het Cultuur Historisch Centrum Ommen.

We hebben bijvoorbeeld met de werkgroep Boerderij en veldnamen alle 450 boerderijen in de buurtschappen in kaart gebracht. We richten dan het streekmuseum speciaal voor dat onderwerp in en houden informatieavonden waar telkens een buutschap belicht wordt. De belangstelling is vaak zo groot dat we de aanvankelijke planning van twee opeenvolgende avonden hebben uitgebreid met een derde avond. Ik schrijf regelmatig voor de Darde Klokke over de geschiedenis van Ommen. Dat leidde tot mijn dit jaar verschenen boek: Ommen in vijftig verhalen.

Ook over mijn geboortedorp. Barger-Oosterveld bij Emmen heb ik boeken geschreven. Dit dorp  ontstond in 1875 na de ontginning van het veengebied. Ommen is dan wel bijna duizend jaar oud, maar ook zo’n klein dorp heeft een verhaal. Het is de moeite waard om dat vast te leggen.”

Nieuwste vacatures

Maatje gezocht
In de omgeving Ommen zijn we op zoek naar een maatje die we kunnen koppelen aan een v... lees verder>>

Maatschappelijke stage
Zoek je een maatschappelijke stage. Wil je daarbij leren hoe je op een natuurlijke ma... lees verder>>

Dierenverzorger
In Dalmsholte is hulp nodig bij 't Olde Manegepeerd. Naast het verzorgen van de paa... lees verder>>

Noodhulpteamlid (vrijwilliger m/v)
Als de nood hoog is, weet jij de rust te bewaren Als er een ramp of crisis plaatsv... lees verder>>

Redacteur social media (vrijwillig)
Ben jij altijd op social media te vinden? Heb je ervaring met Facebook, Linkedin, ... lees verder>>

Gezelschap, samen jam maken
De vrijwilliger gaat samen met een mevrouw met lichte dementie jam maken in de zomer,... lees verder>>

Vrijwilliger voor hulp bij computer/tablet/smartphone
Hulp/uitleg geven bij vragen omtrent computer/smartphone en tablet gebruik. lees verder>>

Sport maatje gezocht
1x in de week samen met een jonge met een verstandelijke beperking sporten. lees verder>>

Klusjesman
Hou jij ervan om kleine klusje te doen in gebouwen of op ons kampeerterrein? Het zijn... lees verder>>

Begeleider vakantieweek bij Stichting Weekje Weg
Heb jij een weekje over in de zomer? Ga een Weekje Weg begeleiden! Zorg er samen... lees verder>>

Twitter-icoon
Inlog-icoon